ClickCease

Zoekterreinen en vondsten

Zoekterreinen en vondsten

Het vinden van een geschikt zoekveld

Het is vaak best moeilijk om een geschikt zoekveld te vinden. Mocht je dan eindelijk een akker of ander terrein gevonden hebben, is het daarnaast ook nog eens noodzakelijk om toestemming van de landeigenaar te krijgen. Allemaal factoren die meespelen tijdens het zoeken van de juiste locatie.

Belangrijk is om eerst vooronderzoek te doen naar de geschiedenis van het betreffende gebied. Door dit te doen krijg je bijvoorbeeld meer inzicht over waar de wegen hebben gelopen, waar handel gedreven is, waar bepaalde plaatsen zijn geweest of zelfs welke feesten op het terrein hebben plaatsgevonden. 

Middeleeuwse vondsten

Er zijn ook gebieden waar in de middeleeuwen afval gestort is, afkomstig vanuit de grote steden. Aangezien deze steden van hun “viezigheid” af moesten en in deze tijd een riolering nog niet bestond, werd het drek gebruikt om de arme grond te bemesten. Dat verklaart de vondsten van prachtige voorwerpen over het gehele platteland, zoals bijvoorbeeld in Groningen of op Texel. Kooplieden uit verre landen kwamen naar Amsterdam om te handelen en verloren daar met regelmaat muntstukken of andere uitheemse voorwerpen. Deze belandden vervolgens weer in het afval en uiteindelijk op de uitgestrekte akkers in den lande.

Vikingschatten

Een andere optie is om gewoon willekeurig ergens te gaan zoeken. Heel veel mensen doen dat met wisselend succes. Op de meest onverwachte plaatsen worden bijzondere vondsten gedaan. Soms is achteraf een verklaring te vinden waarom het een “gouden stek” bleek te zijn, maar in sommige gevallen blijft het een mysterie.
Al sinds ons bedrijf bestaat wordt veelvuldig met metaaldetectors gezocht op Wieringen. Waarschijnlijk had niemand er aan gedacht dat de Vikingen hier misschien nog eens rond gedoold zouden kunnen hebben. Totdat vanaf 1996 door o.a. Dhr. Cees Lont diverse spectaculaire Vikingschatten werden gevonden nabij het buurtschap Westerklief.

Je kunt hier alles over lezen op www.vikingen.nl 

Gezocht en Gevonden, Bodemvondsten uit Gent

Een ander verhaal is dat van Denny Bogaert, Michel Krijgsman, Paul Callewaert en Marcel de Putter. Nadat er aan de Waalse Krook in Gent (B) een archeologisch onderzoek was afgerond, speurden deze vier mannen de overgeslagen stukken grond af. Zij stuitten hier op een onvoorstelbare hoeveelheid prachtige munten en voorwerpen. In het 320 pagina’s tellende boek “Gezocht en Gevonden, Bodemvondsten uit Gent” wordt hier op fantastische wijze verslag van gedaan. In 22 categorieën worden met behulp van illustraties en foto’s alle gevonden objecten nauwkeurig beschreven; een schat van informatie voor de “metaaldetectorist”.

https://www.djlaan.nl/gezocht-en-gevonden-bodemvondsten-uit-gent 

Recreatiezoekers

Weer een andere zoekersgroep zijn de zogenaamde “recreatiezoekers”. Deze zoekers zijn vaak te vinden op stranden, parkeerplaatsen, evenement terreinen en speeltuintjes. Ondanks dat hier vooral naar verloren kleingeld en afgegleden sieraden wordt gezocht, worden op deze locaties ook onverwachte vondsten gedaan in de vorm van oude objecten die door opgebrachte grond daar terecht zijn gekomen. 

Combineer je passie

Geen enkele “detectorist” is gelijk en zo heeft ook ieder zijn eigen interessegebied. Begin je dus met zoeken? Bedenk dan eerst waar je het meest enthousiast van wordt. Is het zoeken naar oudheden op kilometerslange akkers iets voor jou? Of neig je toch wat meer naar andere gebieden?

Het is ook mogelijk om jouw detectorpassie te combineren door bijvoorbeeld lid te worden van een archeologische werkgroep of historische vereniging. Op deze manier “rol” je automatisch in een hele andere wereld, waar heel veel informatie gedeeld wordt en jouw “detector expertise” graag inzet wordt. Het mes snijdt dan in dit geval aan twee kanten, want hoe leuk is het om het recreatieve te combineren met (semi) professionele archeologie!

Wie weet heeft dit allemaal niet jouw interesse en wil je gewoon graag in je eentje uitwaaien op het strand. Heerlijk even het hoofd leegmaken en tegelijk op zoek gaan naar wat de badgasten zijn verloren. Kortom; metaaldetectie biedt eindeloos veel mogelijkheden!

Aanbevolen accessoires