ClickCease

Vondsten schoonmaken

Vondsten schoonmaken

Een onduidelijke vondst

Je kent het wel, je bent lekker wezen zoeken en hebt wat leuke en verrassende vondsten gedaan. Tijdens het zoeken heb je echter een paar vondsten gedaan waar je niet zo goed van weet wat het is. Thuis ben je tijdens het uitzoeken van de vondsten nieuwsgierig geworden naar wat het nou is of zou kunnen zijn. Je besluit vervolgens om de vondst schoon te gaan maken, om op die manier te achterhalen wat het is. Maar hoe maak je nou het beste een vondst schoon zonder deze te beschadigen? In deze blog ga ik het hebben over het schoonmaken van vondsten!

Ultrasoon

Om het eerste vuil te verwijderen, kan de vondst het beste in een ultrasoon gelegd worden. Ultrasoon reiniging is een erg handige schoonmaaktechniek. Het reinigingseffect in een ultrasoon bad ontstaat doordat geluidsgolven door het water worden gestuurd, dit is voor de mens niet waarneembaar. Hierdoor ontstaan tienduizenden luchtbelletjes die door de geluidsgolven in elkaar klappen. Deze implosies hebben een veel te kleine stroming, waardoor het als een borstel werkt en ervoor zorgt dat het vuil losweekt van het voorwerp. Met als gevolg: het ultrasoon reinigen van de voorwerpen die zich in de reiniger bevinden, zonder krassen of schuurplekken en op plaatsen waar je met de hand niet bij kan komen. 

Tumbler polijst trommel

Een tumbler / polijst trommel wordt gebruikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil. Het gebruik van een tumbler is vrij simpel: je vult de trommel ongeveer driekwart met water, voegt hier een drupje afwasmiddel en wat polijstkorrels aan toe. Vervolgens leg je de vondst(en) die je schoon wil hebben in de trommel, doe je de deksel er op en laat je het draaien. Let er wel op welke korrels, kogels of grit je gebruikt, aangezien deze allemaal een ander resultaat geven. De duur van het gebruik van de trommel hangt af van persoonlijke voorkeur. Het is wel verstandig om tussendoor even te kijken of je al tevreden bent met het resultaat.

Handige schoonmaaktool

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende tools om de vondsten schoon te maken. Ikzelf vind het fijn om een tool te gebruiken voor het schoonmaken van mijn gevonden munten. Deze tool heet Drimconcept en is een blokje waar je verschillende soorten maten van munten kan inklemmen. Het is erg handig, omdat de munten hierdoor niet weg kunnen schieten tijdens het schoonmaken. Hierdoor kun je veel preciezer te werk gaan tijdens het schoonmaken. Ik gebruik het Drimconcept is combinatie met schoonmaak potloden/pennetjes. Hiermee kun je gemakkelijk de laag van de munt afschrapen en erachter komen om wat voor munt het zou kunnen gaan. De potloodjes en pennetjes zijn ook erg handig om andere vonsten mee schoon te maken. 

Gerelateerde producten