ClickCease

Lezing Slag op de Zuiderzee

Lezing Slag op de Zuiderzee

Op 28 maart organiseren we een lezing over de Slag op de Zuiderzee.
Deze lezing wordt gegeven door Drs. Michiel H. Bartels (gemeentelijk archeoloog Hoorn) in Museum Jan Lont te Stroe, Wieringen.


Programma:

19:30 - 20:00 uur Inloop
20:00 - 20:45 uur Eerste gedeelte
20:45 - 21:15 uur Pauze
21:15 - 21:45 uur Tweede gedeelte
21:45 - 22:00 uur Vragen en afsluiting

 

 

De Slag op de Zuiderzee 1573, een ommekeer in de 80-jarige oorlog.

Het was burgeroorlog in Nederland. Nietsontziende krijgsmachten stonden tegenover elkaar.  Macht, geloofsvrijheid en handelsbelangen botsten. Spaanse heersers hielden vast aan de strenge katholieke leer en gaven niet toe. De opstandige protestantse geuzen lagen op ramkoers en hakten erop in, een bloedige tijdens de eerste fase van de 80-jarige oorlog was het gevolg.

Tijdens de lezing zal de nadruk liggen op de strijd gezien vanuit beide partijen. Ook zal aandacht worden besteed aan de situatie op het eiland Wieringen. De Geuzen blokkeerden de zeegaten tussen de Waddeneilanden en Wieringen. Het eiland nam daarmee een belangrijke strategische positie in. De geuzenkapitein Willem Blois van Treslong maakte met zijn vloot jacht op de Spanjaarden. De Wieringers zaten niet op oorlog, de Spanjaarden of de Geuzen te wachten en hadden alleen maar last van hen. Dat leidde tot diverse confrontaties en schermutselingen op het eiland. Uiteindelijk kozen de Wieringers voor de prins en de Geuzen bouwden in 1573 een aarden fort nabij Den Oever.

Daarnaast zullen de archeologische vondsten uit deze periode worden besproken. De nadruk ligt op detectorvondsten met een religieus karakter, insignes, penningen en (vuur)wapens.

Na de lezing is voor een vriendenprijs de kleurrijke en informatieve publicatie ‘De Slag op de Zuiderzee’ te koop.

De kosten bedragen € 6,- per persoon, koffie/thee is dan inbegrepen.

 

Afbeelding:

Jan Luyken, De Slag op de Zuiderzee, (gravure 1677). Het Spaanse admiraalsschip de Inquisitie wordt op het Hoornse Hop verslagen door de Geuzen.Aanbevolen accessoires