ClickCease

Haal het maximale uit een detector

Haal het maximale uit een detector

Als je wilt gaan zoeken met een metaaldetector is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Een goed idee is om bewust te worden van hoe je wilt gaan zoeken. Door slim mee te denken kun je het meeste uit een metaaldetector halen. Het is namelijk verstandig om goed te bedenken wat je graag zou willen vinden. Stel: je zou graag Middeleeuwse en Romeinse vondsten uit de grond willen halen, dan is het handig om bijna alle targets te graven. 

Bewustwording

In de alinea hierboven heb ik het al even gehad over een stukje bewustwording. Neem bijvoorbeeld de EQUINOX: deze machine is echt naar elke wens aan te passen. Ikzelf zoek momenteel veel op Middeleeuwse velden. Normaliter zocht ik op vijf tonen, maar dankzij een cursus van mijn collega Rob ben ik bewuster gaan meedenken met de metaaldetector. Doordat ik nu wat instellingen heb aangepast en op twee tonen ben gaan zoeken, haal ik nu dubbel zoveel uit de grond. 

Een gouden tip

In de cursus werd goed duidelijk dat sommige instellingen van de Minelab EQUINOX een grotere invloed kunnen hebben op het zoeken dan in eerste instantie wordt gedacht. Wanneer bijvoorbeeld de reactie snelheid van de metaaldetector omlaag wordt gezet, zullen de tonen (die normaliter slecht binnenkomen) veel duidelijker en sterker binnenkomen. Hierdoor zul je wel wat meer "rommel" opgraven, maar tegelijkertijd ook verrassende vondsten doen!

Veelzijdigheid

De Minelab EQUINOX staat bekend om de gemakkelijke bediening, maar toch zo fijn mogelijke instellingen. De metaaldetector kan dus helemaal naar eigen wens worden aangepast. Zelf zoek ik op de Multi-functie en hierdoor merk ik dat ik hiermee het meest uit de grond weet te halen. Hierin speelt ook de reactie snelheid een belangrijke rol. Wanneer je in een gebied loopt waar veel ijzer ligt is het verstandig om de reactie snelheid wat hoger te zetten, waardoor je sneller de mooie targets er tussenuit kunt halen. Doordat de reactie snelheid wat sneller wordt gezet, zal de toon die de metaaldetector geeft ook veel korter zijn. 

Loop je op een wat schonere grond, dan zou het handig kunnen zijn om de reactie snelheid wat lager te zetten. Op die manier zal de toon wat langer duren en zullen de diepere targets ook een stuk duidelijker binnenkomen. Het volume van het ijzer valt ook aan te passen, wat ik zelf erg fijn vind. Dit kun je doen door bij de instellingen naar het geluid te gaan en het tandwiel ingedrukt te houden om in de pro setting te komen. Hier kun je het volume aanpassen!

Eigen ervaring

Na de cursus stond ik gelijk te trappelen om te kunnen gaan zoeken. De kennis en het stukje bewustwording hebben mij erg aan het denken gezet. Met deze kennis heb ik mijn metaaldetector ingesteld en ben ik dus op twee tonen gaan lopen. Na nog wat andere kleine instellingen aangepast te hebben, kwam de ene na de andere vondst er uit. Zo ook een zilveren Tremissis, welke verscholen lag onder een 1300 jaar oude koeklaag. Op het veld zag ik nog niet wat het was, dat kwam pas thuis bij het afspoelen van de munt. Tijdens het afspoelen kwam namelijk een klein kruisje tevoorschijn! 
Het veld waar deze munt gevonden is, heb ik naar mijn idee al met regelmaat afgezocht. Gelukkig kan ik dankzij deze cursus alle velden weer opnieuw doen!

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan gerust contact met ons op over eventuele cursusdagen. Of kom gewoon eens gezellig langs in de winkel voor wat extra uitleg.

Gerelateerde producten