ClickCease

Een dag vol verrassingen

Een dag vol verrassingen

Het was een mooie, zonnige dag in oktober. Na twee weken niet gezocht te hebben stond ik te springen om weer een dagje eropuit te gaan! De metaaldetector en hoofdtelefoon opgeladen, de elliptische schijf eronder en ik was helemaal klaar om te gaan zoeken. Vlak voordat ik wegging zorgde ik er ook voor dat het vondstendoosje van de laatste keer nog even geleegd werd. Vol goede moed vertrok ik naar een veldje waar ik nauwelijks eerder gezocht had. Op dit veldje vond ik dit jaar al wel een paar Middeleeuwse voorwerpen en als klapper de Tremissis. Naar mijn idee moest hier dus wel meer liggen. 

Zilveren ring

Mijn zoekmaat en ik kwamen tegelijkertijd aanrijden op de veelbelovende akker. Allebei bewapend met de Minelab EQUINOX 800 en de 10x15 zoekschijf van Coiltek. Samen zorgde we voor de juiste instellingen op twee tonen, zodat we niets zouden missen. We waren net een half uurtje bezig totdat ik een mooi en strak signaal binnenkreeg. "Het zou nog wel eens zilver kunnen zijn" dacht ik op dat moment. Ik begon met scheppen en zag een glinstering van zilver in de kluiten zitten, het bleek een zilveren ring te zijn. Deze ring was mooi gevlochten en voorzien van zilvermerkjes. Daarnaast was aan de kleur te zien dat deze ring niet al te lang geleden verloren is geraakt.

Middeleeuwse gesp

Niet veel later vond mijn zoekmaat ook zilver! Het ging om een zilveren tien cent uit 1896. Na een paar uurtjes lopen en flink wat duiten verder, besloot mijn zoekmaat om er mee te stoppen. Het was inmiddels tijd om wat te gaan eten, waardoor ik ook maar besloot om naar huis te gaan. Na thuis wat gegeten te hebben had ik nog wel zin om te zoeken, dus ging ik nog even op pad in het donker. Weer bij het veld aangekomen kreeg ik vrij snel weer een signaal. Dit signaal was niet heel helder, maar wel de moeite waard om te gaan graven. Toen ik de vondst uit de kluit haalde, zag ik dat het om een Middeleeuwse gesp ging!

Middeleeuwse munt

Niet veel later kreeg ik een mooie, heldere VDI 6 op het scherm te zien. Na het graven kwam er een heel klein aangekoekt muntje naar boven. Nog even goed gekeken en zag door de koeklaag een kruisje staan. Hierdoor wist ik eigenlijk al vrijwel zeker dat het om een Middeleeuws muntje ging. Na het thuis voorzichtig schoongemaakt te hebben werd mijn vermoeden bevestigd. Door een beetje onderzoek kwam ik erachter dat het om een penninkje van Diederik van de Aare ging uit 1197-1212. 

Aanbevolen accessoires