ClickCease

Begrijpen en aanpassen van de instellingen

Begrijpen en aanpassen van de instellingen

Metaaldetectie is veel meer dan alleen een hobby; het is een passie die mensen van over de hele wereld verbindt in hun zoektocht naar verborgen objecten en verloren artefacten. Of je nu een beginner bent die net begint aan deze opwindende reis of een doorgewinterde Detectorist die zijn vaardigheden wil verfijnen, het begrijpen en aanpassen van de instellingen van je metaaldetector is van cruciaal belang voor succes. In deze uitgebreide blog zullen we de Minelab EQUINOX 900 als ons referentiepunt gebruiken, een geavanceerde metaaldetector die bekend staat om zijn veelzijdigheid en uitmuntende prestaties. Lees de volgende vijf essentiële tips aandachtig door voor het optimaliseren van jouw Minelab EQUINOX metaaldetector.


1. Wordt expert in het afstellen van de gevoeligheid

Het aanpassen van de gevoeligheid op de Equinox 900 is cruciaal voor het maximaliseren van je detectie-efficiëntie. Begin geleidelijk aanpassingen te doen door te starten op een lager gevoeligheidsniveau en het geleidelijk te verhogen terwijl je zoekt. Dit stelt de detector in staat zich aan te passen aan de specifieke omstandigheden van je zoekgebied, of het nu gaat om sterk gemineraliseerde grond of een gebied bezaaid met (metaal)afval. Luister naar de feedback van je detector terwijl je de gevoeligheid aanpast, op zoek naar een responsniveau dat potentiële vondsten benadrukt zonder je te overladen met constante of onregelmatige signalen. Vind de ideale balans waarbij je detector is geoptimaliseerd voor de omstandigheden ter plaatse, met een balans tussen diepte en precisie, rekening houdend met bodemomstandigheden en met geduld, oefening en ervaring.


2. Het kiezen van de juiste modus

Selecteer de juiste modus op je Minelab EQUINOX 900 op basis van de omgeving en de objecten die je wilt detecteren. Begrijp de verschillende modi, zoals Park, Veld, Strand en Goud en pas ze aan naar de nuances van je specifieke zoekgebied. Experimenteer met het combineren van modi en zoektechnieken om je detectie-efficiëntie te verbeteren en wees niet bang om te experimenteren met de verschillende instellingen.


3. Grondbalans optimaliseren

Optimaliseer de grondbalans van je EQUINOX 900 om de storing veroorzaakt door gemineraliseerde grond te minimaliseren. Begrijp wanneer aan te passen, voer handmatige aanpassingen uit en controleer regelmatig en pas de grond balans aan op basis van de mineralisatie in je zoekgebied. Bij minimaal gemineraliseerde grond adviseren wij om de instelling op 0 te laten staan. Voer je wel de grondbalans handmatig uit is het van groot belang dat deze goed uitgevoerd wordt en geregeld wordt gecontroleerd.


4. Instellen van de reactiesnelheid

Pas de reactiesnelheid aan op je Minelab EQUINOX 900 om de prestaties van je detector aan te passen naar de omstandigheden in je zoekgebied. Experimenteer met verschillende herstelsnelheden en pas ze regelmatig aan op basis van de specifieke uitdagingen van je zoekgebied. Hoe hoger de vervuiling of dichtheid van signalen is, hoe hoger de reactiesnelheid ingesteld dient te worden. Zoek je op zeer schone grond en verlaag je de snelheid dan zul je ervaren dat het dieptebereik toeneemt. Wel is het dan (extra) belangrijk om niet te snel te zoeken/zwaaien.


5. Aanpassen van de Iron Bias

Pas de Iron Bias aan op je Minelab EQUINOX 900 om de reactie van de detector op ongewenste ijzerhoudende materialen te verminderen. Experimenteer met verschillende instellingen en pas ze regelmatig aan op basis van het niveau van “ijzer vervuiling” in je zoekgebied.
Deze instelling is van cruciaal belang omdat het helpt bij het verminderen van valse signalen veroorzaakt door ongewenst ijzerhoudend materiaal, waardoor de detector zich kan concentreren op het detecteren van waardevollere objecten, zoals munten, sieraden en artefacten.

Met de Iron Bias-instelling kan de gebruiker het niveau van discriminatie tegen ijzer instellen op basis van de specifieke omstandigheden van de zoeklocatie. Een hogere Iron Bias-instelling betekent dat de detector meer geneigd is om ijzeren objecten te negeren, terwijl een lagere instelling meer gevoeligheid voor ijzer mogelijk maakt, wat handig kan zijn in gebieden met weinig tot geen ijzeren afval.


Vergroot je kennis en verbeter je ervaring

Overweeg accessoires aan te schaffen, zoals specifieke zoekschijven om je detectie-ervaring verder te verbeteren. Bekijk ook educatieve bronnen, zoals YouTube-video's en online tutorials of ga eens naar een cursus welke we geregeld geven, dit om het meeste uit jouw Minelab EQUINOX 900 te halen!

Metaaldetectie is een avontuurlijke reis vol opwinding en ontdekking!