ClickCease
Het Romeinse Castellum in de Loowaard

Het Romeinse Castellum in de Loowaard

Hier kun je veilig bestellen

Deze webshop voldoet aan de kwaliteitscriteria van Trusted Shops

Onderscheid door kwaliteit

Voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Detectiespecialist sinds 1980

Gecertificeerd Minelab distributeur Benelux

Winkels in Hippolytushoef en Alphen aan den Rijn

Artikelcode: 5501000
Beschikbaarheid

Op voorraad

Een prachtig Nederlandstalig boek over het Romeinse castellum in de Loowaard.

Kunnen enkel baggervondsten bewijs leveren voor de aanwezigheid van een Romeins castellum langs de Rijn? Dus vondsten zonder archeologische context? Onderzoeker Wil Kuijpers denkt van wel. Op basis van honderden baggervondsten
uit de Loowaard beweert hij dat in het tweede kwart van de eerste eeuw een Romeins castellum is gesticht op vindplaats Duiven-Loowaard.

Tientallen jaren doorzoekt Wil Kuijpers met zijn metaaldetector grindhopen op de Rijnkade in Arnhem. Het grind dat daar ligt, is opgebaggerd uit de Loowaard. Tussen de kiezels vindt hij honderden Romeinse voorwerpen, zoals munten uit de Julisch/ Claudische periode, soldaten- en ogenfibulae, sieraden als haarspelden en vingerringen en militaria als speerpunten en zwaarden. In totaal haalt hij ruim 600 metalen voorwerpen uit het grind. En de zandzuigers van baggerbedrijf Moorlag BV toveren ook nog eens honderden aardewerken vondsten uit het grote grindgat van de Loowaard.

Na documentering van alle Loowaardvondsten in het PAN-register (Portable Antiquities of the Netherlands) start Wil Kuijpers een studie naar de bewoningsgeschiedenis van de Loowaard. Hij determineert en dateert alle vondsten en stelt vervolgens per vondstcategorie een dateringsgrafiek op.

Deze grafische voorstellingen laten zien uit welke tijdsperiode de vondsten afkomstig zijn. Door vergelijking van de dateringsgrafieken met daarbij de analyses van de vondstgroepen en de vondstgeschiedenis, kunnen een aantal uitspraken worden gedaan. Eén daarvan is dat het zeer aannemelijk is dat de Romeinen in het tweede kwart van de eerste eeuw - wellicht in 40/41 na Chr. - een castellum hebben gesticht in de Loowaard. En dat dit castellum naast de militaire functie ook een civiele bewoning heeft gekend.

Het onderzoek van Wil Kuijpers toont aan dat - ook al is de archeologische vindplaats vrijwel geheel verdwenen - door systematisch onderzoek van baggervondsten nieuwe informatie aan onze kennis over de Romeinse limes in Nederland kan worden toegevoegd.
Het boek heeft een prachtige opmaak en bevat meer dan 700 full colour foto's!
Daardoor is het tevens een naslagwerk voor archeologen, detectoramateurs, amateurarcheologen en metaalspecialisten.

Schrijf je eigen review
Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account